Sztuka grillowania

Jak grilluje się w innych Państwach?

Piękna pogoda, ciepłe dni, wolny weekend. Co My – Polacy wtedy robimy? Wycieczka za miasto, piknik i grill w ogrodzie… Zastanawiali się Państwo jak urządza się grille w innych państwach? Ten rodzaj odpoczynku powszechnie znany jest oczywiście w Ameryce Północnej oraz w Afryce Południowej. Grill to grill? Otóż nie…

RPA
Ons Gaan Nou Braai

Braai – to słowo wzięło się z języka afrikans – braaivleis czyli pieczone mięso.
W Południowej Afryce celebruje się organizowanie grilla. To dobry moment, aby spotkać się z rodziną, przyjaciółmi i najeść się do syta.  

Braai urządza się kiedy tylko można, zabawa może trwać od rana, przez całą noc.

Mężczyźni pilnują ognia i mięsa, plotkują przy alkoholu. Kobiety mają jedynie za zadanie przygotować sałatki i desery. Tak, Afrykańczycy uwielbiają jeść, szczególnie mięso. Do perfekcji opracowali przeróżne przepisy z marynatami, przyprawami itp.

  • Mięso przed smażeniem powinno odleżeć w lodówce jeden dzień, jagnięcina, dziczyzna min. 5 dni przed imprezą. (przez to mięso skruszeje i będzie smaczniejsze).
  • Mięso marynuje się dzień przed grillowaniem.
  • W Afryce w ogrodach mogą rosnąć limonki, więc dobrze jest baraninę pokropić sokiem.

Słynne są tzw. borewors czyli rodzaj naszej białej kiełbasy, ale z innymi przyprawami. Głównie powstaje z czystego mięsa wołowego, ale może być też baranina lub wieprzowina. Tradycyjna, prawdziwa borewors nie może zawierać więcej niż 30% tłuszczu.

Borewors domowego wykonania (fot. KeNakoFoods)

Burger patties to kolejny przysmak. Odpowiednio przyprawione i soczyste ‘kotlety mielone’ podawane są jako hamburgery. W Południowej Afryce często wykorzystuje się do tego mięso kudu.

Burger patties (fot. KeNakoFoods)

Przykładowy przepis:

Kudu fillet burger

250 g filet z kudu (można zastąpić dziczyzną, wołowiną lub jagnięciną) – przetrzymać przez tydzień w lodówce, żeby skruszało
200 g mielonego mięsa wieprzowego
3 łyżki bułki tartej
1 duża garść grubo posiekanej bazylii
2 posiekane cebule
4 ząbki posiekanego czosnku
1 łyżeczka suszonej kolendry
1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka proszku z czerwonej papryki
Sól
Czarny pieprz
1 jajko
Oliwa z oliwek

Dodatkowo bułka na burgera, dowolne warzywa, ser i sosy

Wykonanie:

Posiekaj cebulę i czosnek i smaż na oliwie, żeby się zeszkliło. Odstaw na bok, żeby ostygło.
Posiekaj drobno mięso kudu (lub inne), ale nie miel w maszynie ponieważ straci na wartości, po drugie afrykański burger musi mieć teksturę. Wymieszaj mięso z pozostałymi składnikami – z mieloną wieprzowiną, bułką tartą, bazylią, kolendrą, zielem angielskim, papryką, jajkiem, podsmażoną cebulą z czosnkiem i solą i pieprzem według uznania. Wymieszaj składniki, następnie nałóż oliwę na ręce i nabieraj małe garście mięsa i formuj kulki, następnie spłaszcz je lekko. Ułóż na tacy z papierem do pieczenia i włóż do lodówki na godzinę. Następnie przyrządź ‘patties’ jak lubisz (średnio lub dobrze wysmażone). 

Przekrój bułkę, przypiecz na grillu, żeby stała się lekko chrupiąca, ułóż warzywa, mięso, ser, przykryj górną częścią bułki i smacznego!

Należy pamiętać, aby pieczonego mięsa, jak steki, kotlety jagnięce nie obracać zbyt często, bo to spowoduje, że mięso wysycha i robi się twarde.

Jak dobrze upiec stek? Czytajcie dalej, w przepisach z USA.
Do biesiady nie może braknąć sosów np. tzw. Monkey Gland Sauce. To słodko-kwaśny, pikantny sos, w którego skład wchodzą owoce i specjalne przyprawy.
Rzadko kiedy Afrykanie pieką ziemniaki, raczej przygotowują putu pap (mielie pap), czyli papkę z mączki kukurydzianej.

Putu pap, pieczona kukurydza i sos

Ciekawą przekąską są grillowane ‘tosty’ lub ciasto francuskie.
Na grillowej kracie układa się chleb tostowy (Braaibroodtjies) lub ciasto francuskie (Braai pie). Na to można ułożyć wybrane słodkie (np. Nutella i marschmallow) składniki lub słone mięso z grzybami, serem, przyprawami itp. Przykryć drugą warstwą chleba lub ciasta, ścisnąć drugą strony kraty i piec nad ogniem.

Z warzyw na grillu pieką kukurydzę. Mięso także podawane jest z białą fasolką w sosie pomidorowym.

Afrykańczycy grillują na węglu lub na drewnie. Uważają, że stosowanie grilla gazowego to oszukiwanie w sztuce grillowania.

Tutaj nie ma żartów….

Jeśli Afrykańskie historie zainspirowały Was do przygotowania jakiegoś dania, zapraszamy do sklepu z afrykańskimi potrawami – 
https://www.kenakofoods.com/

USA
Barbecue time!

Pikniki, baseball, barbecue, każdy z filmów zna Amerykańskie rozrywki…

W tym artykule koncentrujemy się na grillowaniu, a w Ameryce można spotkać różne style grillowania według regionu.
Barbecue (w skrócie BBQ) w Ameryce to czas relaksu wśród rodziny i znajomych. Amerykanie grillują zazwyczaj wieczorem, ale w porze lunchu też można spotkać wielbicieli tej rozrywki. Dla wygody używają oni w domach grilla gazowego, a w terenie, przy miejscach na piknik zamontowane są specjalne małe paleniska z kratkami, gdzie stosuje się chrust z pobliskiego lasu lub kupiony węgiel.

Miejsce na piknik, Utah (fot. Damian Czajka)

Taka ciekawostka: w niektórych stanach (o podwyższonym stanie ryzyka pożarowego) grille gazowe są praktyczną ochroną przed zaprószeniem ognia.

W USA modne stają się tzw. kuchnie zewnętrzne. To kącik w ogrodzie, gdzie montowane są ruszty, piekarniki, lodówka i inne kuchenne udogodnienia. Jak grill to na całego!

Jakie dania w takim razie znajdziemy na ruszcie? Głównie te z wieprzowiny, steki wołowe (koniecznie z kością i koniecznie średnio wysmażone), a nawet owoce morza, głównie krewetki np. zawinięte w bekon.

My Polacy uważamy, że dobrze zrobiony stek to taki, który smażył się wystarczająco długo nad żarem.

Poniżej podajemy odpowiedni przepis na udany Amerykański stek:

Kawałek mięsa o grubości ok 3-4 cm z kością odstawić, aby nabrało temperatury pokojowej. Następnie posolić, przyprawić pieprzem i czosnkiem w proszku.

Nagrzać dobrze grilla,ułożyć mięso na ruszcie.
Ważne! Nie należy obracać kawałków kilka razy! Przypiec najpierw jedną stronę kilka minut, następnie obrócić szczypcami kuchennymi.
W ogródku w gorącym klimacie niektórych stanów (Utah, Nevada, Kalifornia) rośnie rozmaryn, jako krzew ozdobny. Warto położyć gałązkę tego zioła obok mięsa, jeszcze na ruszcie.
Amerykanie sprawdzają miękkość mięsa przez dotyk i nie używają widelca, żeby sok nie wypłynął.
Mięso musi być jędrne, ale jak jest jeszcze zbyt sprężyste to nie jest gotowe. Niektóre kucharki porównują gotowego steka do jędrności pośladka.

Mięso po pieczeniu należy odstawić na 5 minut, nie przekrajać go od razu, żeby sok nie wypłynął.
Dobrze smakuje z pieczonymi ziemniakami z masłem lub śmietaną i zielonymi szparagami.

Marynowane żeberka wieprzowe w sosie BBQ lub w piwie to też powszechne danie. Wystarczy żeberka wrzucić do marynaty na kilka godzin przed smażeniem. Znana jest także pieczona łopatka wieprzowa i podawana jako szarpana wieprzowina w bułce z warzywami lub osobno na talerzu.

Każde pieczone mięso z kością powinno od niej odpadać. Należy także pamiętać, że wg. Amerykanów to dobra zabawa kiedy je się je rękami i można się pobrudzić. Dodatki do mięs to sałatka colesław, sałatka ziemniaczana, grillowane warzywa, fasolka i prosty makaron z żółtym serem. Kukurydzy przypiekanej także nie może zabraknąć.

No cóż… zrobiła się ładna pogoda, zatem idziemy przygotować grilla.
Udanego weekendu drodzy czytelnicy!

Zostaw komentarz